Mexico en de Geschiedenis van het Eten

Hernán CortésDe verovering van Mexico in 1521 gaf de ruimte aan een van de rijkste culinaire revoluties in de geschiedenis. Toen de Spaanse ontdekkingsreiziger Hernán Cortés en zijn volgelingen aankwamen in de nieuwe wereld, op zoek naar rijkdom, vonden zij een fortuin aan culinaire specialiteiten zoals chocolade, pinda's, vanille, bonen, pompoen, avocados, kokosnoten, mais en tomaten. Op hun beurt brachten de Spanjaarden producten naar Midden-Amerika als varkens-, rund- en lamsvlees, citrusvruchten, knoflook, kaas, melk, tarwe, azijn en wijn.
Montezuma en Cortès Montezuma, de grootse Aztec keizer, was eerder al gewaarschuwd dat op een dag bebaarde mannen, rijdend op dieren die leken op reuzen-herten zijn domein zouden komen overnemen. Dus toen Montezuma hoorde dat mannen waren aangeland bij Vera Cruz was hij niet verrast. Hij deed er alles aan om de mannen in Vera Cruz te houden door ze grote rijkdommen aan te bieden maar na het zien van de rijkdommen wilden de Spanjaarden zien waar deze vandaan kwamen. Op 8 November 1519 kwam Cortés Montezuma's hoofdstad binnen vergezeld door zevenduizend inheemse soldaten welke hij onderweg had gerecruteerd. Hij werd door Montezuma hartelijk ontvangen en kreeg in zijn ere een groot en feestelijk banket maar de hartgrondige relaties tussen de Spaanse kapitein en de Aztec keizer waren geen lang leven beschoren.

Na veel veldslagen claimde Cortés, op 13 Augustus 1521, de hoofdstad. De veroveraars vernietigden systematisch het Aztec imperium en vervingen deze met Spaanse gebouwen en instituties maar zijn er nooit in geslaagd om de inheemse cultuur en tradities, die tot op de dag van vandaag een deel van Mexico vormen, weg te vagen.

De toen opkomende Mexicaanse keuken werd door de jaren constant verrijkt door veel verschillende landen. Recepten en ingredienten uit Afrika, Zuid-Amerika, het Caribbisch gebied, Frankrijk en het verre oosten vonden hun weg via de Spaans-Mexicaanse verbinding.

De keukens van deze landen werden samengesmolten tot nieuwe culinaire specialiteiten en werden wat wij nu noemen: Mexicaans (eten). Deze keuken wordt constant aangepast door externe invloeden. En dat zal nog lang toedragen aan een van de meest gevarieerde keukens van de wereld.